Arhimandrit Mitrofor Vicar Dr. Vasile Vasilachi
 
 
Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist la trecerea la cele vesnice a Parintelui Mitrofor Vasile Vasilachi

† Arhimandrit Mitrofor Vicar Dr. Vasile Vasilachi
29 Ianuarie 1909 - 6 Ianuarie 2003

10 ianuarie 2003

Parintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache a trecut la cele vesnice

La sarbatoarea Botezului Domnului 2003, a trecut la Domnul Parintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache, Vicarul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada.

In varsta de 93 de ani, Pr. Arhim.Vasile Vasilache a desfasurat o bogata si indelungata activitate pastorala si misionara in slujba Bisericii Ortodoxe Romane, atat in tara cat si in strainatate.

Slujba prohodirii si inmormantarea au avut loc joi, 9 ianuarie a.c., la New York si a fost oficiata de Inalt Prea Sintitului Parinte Dr. NICOLAE CONDREA, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist la trecerea la cele vesnice a Parintelui Mitrofor Vasile Vasilachi, adresat Inalt Prea Sfintiei Sale Dr. Nicolae Condrea, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada:

Inalt Prea Sfintia Voastra,

S-a stins din viata, la varsta venerabila de 93 de ani, in chip neasteptat, Parintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilachi, in timp ce se afla in vizita pastorala cu prilejul marii sarbatori a Botezului Domnului. Atasamentul sau, cunoscut tuturor, pentru implinirea misiunii incredintate de Biserica, il definea din tinerete. Desi intrase cu bine in cel de-al nouazeci si treilea an de viata, neobositul parinte, binevoitor si fara a se plange de povara varstei, era gata sa implineasca dorintele enoriasilor sau cele ale eparhiei. La intalnirea de la Montreal, din vara anului trecut, cu prilejul hirotoniei si intronizarii Inalt Prea Sfintiei Voastre, il priveam cu admiratie pe Parintele Arhimandrit Vasile, la lucrarile Congresului si la Sfanta Liturghie, pentru statura sa impunatoare, pentru interventiile de la tribuna, exprimand ganduri, prezentand situatii sau probleme de actualitate, cu vioiciunea-i cunoscuta si tonul optimist pe care il transmitea celor prezenti.

Respectat de cler si credinciosi, nonagenarul vicar arhiepiscopal radia prospetime de cuget si avea o privire cuprinzatoare asupra viitorului, vrand sa escaladeze anii premergatori atingerii centenarului vietii sale. Oricine il privea si mai ales auzea vorba sa in grai moldovenesc, cu nuante de intelepciune cronicareasca, se gandea cu respect si admiratie la longevitatea Parintelui Mitrofor Vasile.

Nascut in anul 1909, tanarul Vasile a facut studii seminariale, universitare si post-universitare la Husi, Bucuresti si Chisinau, fiind hirotonit diacon si apoi preot de vrednicul de pomenire Patriarh Nicodim, care il aprecia foarte mult, transferandu-l la Centrul Patriarhal, unde l-a numit predicator al Catedralei Patriarhale, redactor al revistei “Biserica Ortodoxa Romana” si membru in consiliul de conducere al Institutului Biblic si de Misiune. Predicile sale, apreciate pentru profunzimea teologica si claritatea expresiei, au fost publicate in cateva carti de predici, iar ostenelile sale la Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane s-au incununat prin tiparirea Sfintei Scripturi si a altor carti de teologie de mare valoare.

Intr-o perioada framantata si dificila, ca aceea a sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial si instaurarii regimului comunist, Parintele Vasile a fost staret al Manastirii Antim si al Schitului Pocrov, din judetul Neamt, pe care le-a restaurat, dandu-le stralucirea menirii lor de vetre duhovnicesti. Dupa ani grei de temnita comunista, in calitate de preot paroh al Parohiei Bobalna, din judetul Cluj, a ctitorit aici frumoasa biserica inchinata Prea Sfintei Treimi in care astazi inchinatorii acestui sfant lacas ii pastreaza cu piosenie amintirea. Ajuns in Statele Unite ale Americii, Parintele Vasile Vasilachi a fondat in New York parohia ortodoxa romana cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, pe care a inzestrat-o ca pe o adevarata catedrala si care este mandria credinciosilor pe care i-a pastorit.

Fiu de preot din tinuturile moldave ale Vasluiului si fratele Parintelui Arhimandrit Haralambie Vasilachi, marturisitor al credintei intr-o inchisoare comunista, unde si-a dat sufletul lui Hristos, mult ravnitorul Parinte Arhimandrit Vasile Vasilachi a inscris in viata si in istoria recenta a Bisericii noastre o traiectorie pastorala, de ascultare si smerenie pilduitoare, indeplinind cu fapta cuvantul Mantuitorului : «N-am venit sa fac voia Mea, ci voia Celui care M-a trimis!» (Ioan, V, 30).

Numele si vredniciile sale raman inscrise nu numai in multimea cartilor editate si tiparite, ci si in sfintele lacasuri ctitorite sau ajutate, in randul carora se inscrie si istorica bisericuta Sfantul Spiridon Vechi din Bucuresti, demolata in timpul dictaturii comuniste, rezidita intre anii 1991-1994 si sfintita in anul 1996, atunci cand Parintele Vasile a fost ridicat la rangul de Mitrofor.

Parintele Vasile duce cu sine si jertfa rabdarii anilor petrecuti in inchisorile comuniste, infatisandu-se acum la portile vietii celei vesnice, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, primind dreapta rasplatire de la Parintele Luminilor, Hristos, Dumnezeul nostru, Viata si Invierea noastra.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si vesnica sa-i fie pomenirea !

ss † TEOCTIST

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE