Biserica “Sfantul NICOLAE


  O ctitorie a romanilor din New York

“…In Sfanta Scriptura , o spune prorocul David: “De n-ar zidi Domnul casa, in zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar pazi Domnul cetatea, in zadar ar privegea cel ce o pazeste…”(Psalmul 126).

Intr-adevar , in viata popoarelor si a fiecarui om, nimic nu se face fara de ajutorul lui Dumnezeu. El iti da sanatate si spor in toate cele ce tu le faci.
De aceea poporul roman cind incepe orice lucru in viata, isi face mai intai cu credinta semnul Crucii si spune “Doamne ajuta!”.
Cu acest gind am inceput si noi, ca preot si credinciosi, sa avem o biserica in Woodside/Queens, in 1984.
Nimenea nu poate spune ca a dat totul. Ci cu totii impreuna au dat totul!
Nu pot uita dania ce o facea batrana vaduva Valentina, care in fiecare Duminica dadea douazeci de dolari.
Era darul vaduvei, pe care insusi Mantuitorul il apreciaza zicand:
“Si privind a vazut pe cei bogati aruncand darurile lor la cutia darurilor din templu. Si avazut si pe o vaduva saraca, aruncand acolo doi bani. Si a zis: Adevar va spun voua ca aceasta vaduva saraca a aruncat mai mult decat toti. Cati toti acestia din prisosul lor au aruncat la daruri, aceasta insasi din saracia ei a aruncat tot ce avea pentru viata”(Luca 21, 1-4).
Biserica “Sfantul Nicolae” din Woodside/Queens e infaptuirea intregii comunitati romanesti din aceasta regiune a orasulu New York.”

Reinvieri Spirituale - Fr. Dr. Vasile Vasilachi

 

IPS Arhiepiscopul Victorin a supus aprobarii Cosiliului Eparhial, in sedinta din 10 aprilie 1974, cererea de infiintarea a unei parohii ortodoxe in New York, care sa fie sub jurisdictia Arhiepiscopiei din America si Canada. Dupa aprobarea in unanimitate de catre Consiliul Eparhial a infiintarii parohie, a fost transferat de la Philadelphia la New York preotul Nicolae Barsan.
La 19 Ianuarie 1976 se obtine certificatul de inregistrare: “Certificate of Incorporation from Albany, New York, of the St. Nicholas Romanian Orthodox Church New York”.
La inceput slujba s-a savarsit intr-o capela inchiriata de la presbiterieni, in Manhattan.
Ca orice inceput a fost mai greu, mai ales ca Pr. Barsan s-a transferat la Detroit si dupa ce s-a intors inapoi, curand a trecut cu familiile catorva parohieni la Episcopia de la Vatra, infiintand parohia “Sfanta Maria”.
In 1984 IPS Arhiepiscop Victorin numeste ca preot pe Fr. Dr. Vasile Vasilachi.
Odata cu venirea P.C. Sale si cu concursul generos al credinciosilor, se cumpara o cladire situata in Woodside, 45-03, 48th Ave., care a costat $85.000, suma care in rastimp de sase ani este achitata de credinciosi.
Biserica a fost sfintita la 9 decembrie 1984 de catre IPS Arhiepiscopul Victorin.


 

"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smereniea cele inalte, cu saracia, cele bogate. Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."
(Troparul Sf Nicolae)