Criteriile adevarului in Biserica Ortodoxa

Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie

Biserica Ortodoxa isi are un tribunal mai presus de orice influenta omeneasca, drept for de judecata pentru garantarea adevarului marturisit de ea. Pentru noi, criteriul de judecata stabileste ca adevar venit de la Dumnezeu, tot ceea ce este izvorat si intemeiat in chip limpede pe SFANTA SCRIPTURA si SFANTA TRADITIE* (Traditiune in original), carti sfinte de Dumnezeu insuflate! (2Timotei 3, 16). Ceea ce nu este cuprins in Biblie si nici in Sfanta Traditie* , nu e adevar marturisit nici de Biserica Ortodoxa.

Sfintele Sinoade Ecumenice
Tot ceea ce credem noi, e tot ceea ce s-a formulat de catre cele sapte SFINTE SINOADE ECUMENICE, pe baza celor cuprinse in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie*. Iar din adevarurile care se sprijina pe Sfanta Traditie*, numai acele sunt primite, care nu contrazic cele cuprinse in Duhul inspirat al Sfintei Scripturi. Si ceva mai mult, noi marturisim ca numai aceea alcatuieste Sfanta Traditie*, care este intemeiata pe marturisirea constanta si universala a intregii Biserici, incepand de la Sfintii Apostoli pana in veacul al VIII-lea dupa Hristos. Iar de atuncea pana astazi si pana la sfarsitul veacurilor, Sfintele Sinoade Ortodoxe, care sunt sub calauzirea Sfantului Duh, si pe temeiul acestor criterii ecumenice, ne garanteaza pastrarea intocmai a adevarului sfant. Cel dintai Sinod Ecumenic s-a tinut la Niceea, la 325 dupa Hristos. Al doilea s-a tinut la 381, in Constantinopol; iar al treilea la Efes, la 431; al patrulea s-a tinut la Calcedon, la 451; al cincilea la Constantinopol, la 553; al saselea, la Constantinopol, la 680, si al saptelea, s-a tinut la Niceea, in 787. La fiecare Sinod Ecumenic au luat parte sute de Sfinti Parinti Episcopi, care au stabilit si au hotarat care este credinta dreapta, care sa ne calauzeasca in viata. Iata pentru ce noi marturisim prin Crez credinta “Intr - Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica”. Soborniceasca e cuvantul pentru Sfintele Sinoade Ecumenice in care s-a stabilit una si aceeasi invatatura revelata noua de Dumnezeu si transmisa de Sfintii Apostoli Bisericii de totdeauna si de pretutindeni. Iata garantia cea mai presus de mine si de judecatile contemporanilor si a inaintasilor chiar, care imi dau siguranta ca eu martu-risesc si astazi adevarul insusi, care vine de la Hristos Domnul. Si prin aceasta mi se da si garantia ca sunt ucenic al Domnului, dupa cum a spus insusi Mantuitorul, ca “toti cei ce raman in cuvantul Meu, cu adevarat imi sunt ucenici, si cunoasc adevarul”. Iata prin urmare de ce suntem Ortodocsi! Pentru ca avem garantia ca prin aceasta credinta marturisim, intru totul si intocmai adevarul propovaduit noua de insusi Fiul lui Dumnezeu. Hristos Domnul este Dumnezeul cel vesnic, in a carui stapanire este Biserica intemeiata de El. “Dumnezeu Tatal a zidit, Dumnezeu Fiul a mantuit, Dumnezeu Duhul a sfintit”(…).

(Pr. Dr. Vasile Vasilachi - Pentru ce suntem ortodocsi)

"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smereniea cele inalte, cu saracia, cele bogate. Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."
(Troparul Sf Nicolae)

Va recomandam:


Manastirea Sf. Dumitru
Middletown, New York


Sf Ioan Gura De Aur
Despre Pocainta


Criteriile Adevarului in Biserica Ortodoxa

Intreita iubire, de Dumnezeu, Biserica si Neam

Spiritul Romanesc