Sfantul Nectarie la Parohia "Sfantul Nicolae" din New YorkPraznicul Înălțării Domnului din anul acesta a adus multă bucurie în sufletele noastre, ale românilor de la parohia „Sfântul Nicolae”, orașul New York, deoarece am avut parte de binecuvântarea a patru persoane cu totul deosebite. Una dintre aceste persoane a fost vizibilă sub forma pâinii și a vinului din Sfântul Potir pe care am putut să-L gustăm; pe cea de-a doua persoană am putut să o sărutăm și să-i vorbim, primind răspuns nu pe calea urechilor trupești ci pe calea urechilor sufletești atunci când am auzit în inimile noastre glasul harului ce izvora din acea persoană; ultimele două persoane au fost chiar ucenici și prieteni apropiați ai primei Persoane și foarte doritori să ajungă precum ce-a de-a doua persoană cu care și călătoriseră împreună până la parohia noastră.
Cu alte cuvinte, în zilele de 1 și 2 iunie ne-am bucurat să ne aducem aminte de Întruparea, Învierea și mai ales Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos cu trupul la cer. În seara zilei de 1 iunie, au sosit în parohia noastră mult așteptatele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina. Acestea au fost aduse din România de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După sosirea pe pământ american pe 20 mai, Sfântul Nectarie a binecuvântat mai multe parohii din America și Canada ajungând și la New York. Obișnuiți fiind cu marile binefaceri săvârșite de ocrotitorul parohiei noastre, Sfântul Ierarh Nicolae – făcătorul de minuni, am primit cu evlavie și pe un alt făcător de minuni din aceeași ceată a Ierarhilor – Sfântul Nectarie. Un alt ierarh care a făcut la rândul său multe minuni în această eparhie, reușind să organizeze eficient activitatea misionară ortodoxă în aceste grele vremuri de criză, Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul român al celor două Americi, a fost de asemenea prezent la acest praznic. Miercuri seara când s-a săvârșit slujba privegherii pentru praznicul Înălțării, Preasfințitul Varsanufie ne-a povestit diverse întâmplări și minuni din viața Sfântului Nectarie și apoi ne-a împărtășit multe învățături folositoare de suflet. A doua zi s-a săvârșit Sfânta Liturghie urmată de cuvântul Înaltpreasfințitului Nicolae care ne-a explicat semnificația praznicului Înălțării Domnului cu trupul la cer. Cuvintele spuse despre trupul Domnului nostru Iisus Hristos: „trup pătruns de Duhul, un trup prin care se vede puterea lui Dumnezeu”, se potrivesc și în cazul sfintelor moaște la care am avut bucuria să ne închinăm și să simțim extraordinara putere tămăduitoare a harului sălășluit în preaslăvitele moaște ale sfinților.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste mari binecuvântări de care ne-a învrednicit în acest an și ne rugăm ca pentru rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie, să dobândim toți un colțișor în fericita și cea fără de sfârșit Împărăție a cerurilor!
                                                                                                                           Parohia „Sfântul Nicolae”, New York
    3 iunie 2011

AUDIO - Acatistul Sfantului Nectarie


Aici puteti citi cea mai noua carte despre minunile sfantului:
Sfantul Nectarie - Minuni in Romania.


Alta carte aici: Sfantul Nectarie, Sfantul iubirii.

Mai multe despre acest mare sfant al zilelor noastre (viata, acatistul, paraclisul, icoane, carti,) si despre nenumaratele sale minuni puteti citi aici: http://www.sfantulnectarie.com/ sau aici: http://www.sfantulNectarie.ro


Viata Sfantului Nectarie

Cel între sfinţi Părintele nostru Nectarie s-a născut în oraşul Silivria, din nordul Greciei şi a fost botezat cu numele de Anastasie. Datorită sărăciei familiei precum şi a dorinţei sale arzătoare de a studia a ajuns la Constantinopol unde a găsit de lucru la un magazin. Apoi datorită calităţilor sale a fost angajat la o şcoală ca pedagog pentru clasele mai mici unde a lucrat până la vârsta de douăzeci de ani. Apoi a ajuns învăţător în insula Chios, iar în 1876 a fost tuns în monahism cu numele de Lazăr fiind apoi hirotonit diacon, moment în care a primit numele de Nectarie. Cu ajutorul unui om înstărit trimis de Dumnezeu, Sfântul a reuşit să-şi îndeplinească visul de a studia telogia pentru a putea, cum spunea chiar el, „să întoarcă la credinţă pe cei care hulesc numele Tău”. După terminarea studiilor la Atena a devenit apropiat al Patriarhului Sofronie al Alexandriei care l-a şi hirotonit preot iar apoi episcop devenind astfel Mitropolit de Pentapolis. Prin viclenia diavolului s-au împrăştiat zvonuri rele despre acest Sfânt episcop şi s-a întâmplat că a fost izgonit de către patriarh şi a ajuns înapoi în Grecia unde a urmat aceeaşi cruce a celor despre care Domnul a spus: „Fericiţi veţi fi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni”; fiindcă datorită aceleiaşi viclenii nu a reuşit să găsească nici măcar cel mai simplu post să lucreze trebuind să trăiască din mila altora. A fost apoi predicator prin satele din insula Eubeea ca în cele din urmă să devină directorul Seminarului Rizarios unde şi-a câştigat repede simpatia elevilor prin darurile sale duhovniceşti şi intelectuale cu care era înzestrat. Este vrednică de amintit o faptă a sa prin care ni se descoperă mai luminos că era de Dumnezeu inspirat: O dată când s-au bătut doi elevi, Sfântul Nectarie în loc să-i pedepsească pe ei, şi-a impus un post sever, spunând că el este vinovat pentru că nu a avut grijă suficientă de ei, aducându-i astfel la pocăinţă pe cei doi. În timpul vieţii de Dumnezeu-înţepeţitul ierarh a scris numeroase cărţi de teologie, filozofie, apologetică, istorie bisericească  precum şi imne către Maica Domnului şi către sfinţi. La cererea unor credincioase care doreau să îmbrăţişeze îngereasca viaţă monahală Sfântul a găsit o veche mănăstire pe care cu ajutorul oamenilor darnici a restaurat-o şi a întemeiat astfel mănăstirea Eghina ce avea să devină loc de pelerinaj, de vindecare sufletească şi trupească pentru mii de suflete până în ziua de azi.  
            În anul 1908 sfântul a demisionat din funcţia de director retrăgîndu-se la mănăstirea din insulă. Aici la vârsta de 74 de ani, după o ultimă cunună  pe care a luat-o răbdând cu mulţumire o boală grea, a adormit întru Domnul pe data de 8 noiembrie 1920. În anul 1961 preablândul Părinte Nectarie a fost trecut oficial în rândul sfinţilor fiind stabilită ca dată de prăznuire, 9 noiembrie.
            Mulţimea minunilor Sfântului nu poate fi descrisă. Sunt nenumărate vindecările bolilor şi suferinţelor socotite cu neputinţă de tămăduit, slăbănogii ridicaţi de pe patul lor, morţii întorşi din moarte, apariţii ale Sfântului prin care călăuzeşte şi mângâie pe oameni sau îi avertizează despre pericole ce vor veni, demonii alungaţi din sufletele oamenilor, ajutorul pentru naşterea de prunci,  Una dintre aceste minuni s-a petrecut chiar lângă patul de spital unde a murit. Acolo se afla un alt bolnav ce era paralizat de mulţi ani. Asistenta a început să pregătească trupul Sfântului pentru îngropare şi a pus o pulover al sfântului pe patul acelui paralizat. În câteva clipe o mireasmă minunată s-a răspândit în aer iar bolnavul s-a ridicat din patul său vindecat. Vrednică de pomenit este şi o altă minune prin care un cunoscut scriitor de teatru şi scenarist grec care a alfat că are cancer şi a fost tămăduit de sfântul Nectarie devenind apoi călugăr la Sfântul Munte.   

            Nici până azi nu se opreşte râul minunilor sale şi în fiecare zi face cu îmbelşugare bine celor ce au nevoie şi-i izbăveşte de tot felul de primejdii şi necazuri. Căci şi acum, ca şi atunci, Acelaşi Dumnezeu lucrează prin sfântul Său minunile Sale cele fără de număr.
"Indreptator credintei si chip blandetilor, invatator infranarii te-a aratat pe tine, turmei tale, adevarul lucrurilor. Pentru aceasta ai castigat cu smereniea cele inalte, cu saracia, cele bogate. Parinte Ierarhe Nicolae, roaga pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre."
(Troparul Sf Nicolae)

Va recomandam:

Manastirea Sf. Dumitru
Middletown, New York


Sf Ioan Gura De Aur
Despre Pocainta


Criteriile Adevarului in Biserica Ortodoxa

Intreita iubire, de Dumnezeu, Biserica si Neam

Spiritul Romanesc